trešdiena, 2011. gada 13. aprīlis

Integrējoša daiļrade



VAK video arhivs saņēma jaunpienesumu - Zain Bhikha un Dawud Wharnsby iespaidīgāko dziesmu "Dievs to zina" (Allah knows) ar parindeni latviešu valodā. Šo dziesminieku popularitāte gan Rietumu, gan Austrumu pasaulē ir ļoti liela un arī Youtubē vērtējama daudzu desmitu miljonu apmeklējumos.

Zain Bhikha un Dawud Wharnsby pieder pie tiem dziesminiekiem, kas ceļ sapratnes tiltus starp eiropiešu un muslimu civilizācijām. Islāma pamatnostādnes, ietvertas eiropiešiem saprotamā mūzikas formā, bez stapkultūru barjerām nonāk tieši ļaužu sirdīs. Jau šo vienu dziesmu noklausoties, Islāma pamati parādās emocionāli pievilcīgā izgaismojumā un tas vairs nav svešs un biedējošs.

Šajā sakarā Dawud Wharnsby raksta:

"Bija laiks, ne pārāk sen, kad lielie mākslinieki piemēram, Elvis, Johnny Cash, Nat King Cole atklāti dziedāja par saviem reliģiskajiem uzskatiem. Tie arī savās dziesmās nekautrējās lietot vārdus "Allah" (Donovan's "Wear Your Love Like Heaven"), "Dievs" (Five Man Electrical Band's "Signs") vai "Kungs" (George Harrison's "My Sweet Lord")

Viens no maniem favorīthītiem ir Pete's Seegers "Turn Turn Turn" ar biblisku tekstu.

Diemžēl mūzikas industrija tagad ir sadalīta ne tikai pa žanriem, bet arī ideoloģiskās nišās - Christian Pop, Gospel, Islāma Pop/Nasheed utt.

Diemžēl, šāda pieeja sadala arī reliģiskās kopienas, kurām būtu daudz ticības, tradīciju, cīņas un cerību pieredzes, ko savstarpēji dalīt.

Es zinu, ka muziķi dara milzīgu darbu palīdzot citiem atrast spēku. Bet viņi parasti nepārsniedz savu attiecīgo reliģisko kopienu robežas.

Taču lielāks pienesums pasaulei būtu, ja visu ticību un visu mūzikas žanru mākslinieki nāktu kopā, lai atbalstītu viens otru savās pārliecībās un radošās izpausmēs - tā cenšoties veicināt pasaulē mieru un taisnīgumu."

Dawud Wharnsby, 2010
http://www.wharnsby.com/